• Dalipassage 2
  • 7811DB EMMEN
  • Klantenservice: 0591-547631
  • Op dinsdag t/m zaterdag voor 17:00 besteld, nog dezelfde dag verzonden
  • In Nederland vanaf 75 euro gratis verzending

Geschiedenis


De firma Robert Herder maakt al sinds 150 jaar messen in Solingen. Ze maken niet alleen hun bekende schilmessen maar ook prachtige keukenmessen, koksmessen en trancheermessen en verzamellaarsitems zoals de lignummessen. Met de grootste zorg en jarenlange ervaring maken de messenmakers van Robert Herder elke dag hun wereldwijd beroemde vlijmscherpe messen.


In Solingen zijn de officiële opleidingen verdwenen en worden jonge ambachtslieden door Robert Herder zelf opgeleid tot meesterslijper. De generatie op generatie overgedragen vakkennis van het oude messenambacht levert daarom nog steeds ouderwetse kwaliteit op. De hoge messen kwaliteit die u ziet bij Robert Herder komt u dus nog maar zelden tegen..


Directeur Giselheid Herder (van de vijfde generatie Herder) is de general manager en de art director. Zij verbetert niet alleen bestaande ontwerpen, waarbij ze de traditionele kenmerken behoudt, maar ontwerpt ook compleet nieuwe messen die aansluiten bij een modernere tijd. Daarbij laat zij zich inspireren door de eeuwenoude messensmidsen uit Japan die voor haar als absolute norm gelden voor alle handgemaakte messen.


----------------------------------------------


Fabriek


Een fabriek kan het niet genoemd worden, het is meer meer een ambachtelijke werkplaats, gezien de messen nog steeds met de hand wonden gemaakt. De messen worden niet alleen met de hand geslepen, maar worden ook handmatig in elkaar gezet; elk Molenmes® ondergaat bijvoorbeeld 60-70 handelingen voordat het klaar is voor gebruik. Elk houten handvat wordt handmatig met gevoel geschuurd en afgewerkt. Waar zie je dat nog tegenwoordig?


In dit ambachtelijke bedrijf worden carbonstalen (koolstofstaal) en roestvrijstalen (RVS) messen gemaakt. Beide messen ondergaan een speciale manier van slijpen (dunnschliff) en polijsten (blaupfliesten) waardoor de messen dunner en scherper worden dan een gemiddeld mes. De carbonstalen messen worden door hun hogere koolstofgehalte harder dan RVS messen. Deze RVS messen worden op hun beurt extra gehard met ijs, waardoor er een gelijkwaardige scherpte als bij carbonstalen messen ontstaat. Echter, carbonstalen messen blijven veel langer scherp dan de RVS variant, mist ze juist onderhouden worden.


----------------------------------------------


Robert Herder duurzaam en verantwoord


Robert Herder stelt strenge eisen aan de kwaliteit en herkomst van de grondstoffen die benodigd zijn voor het maken van hun messen.


De houten heften zijn een heel belangrijk onderdeel van vrijwel ieder mes, groot of klein. Lang niet elk houtsoort is geschikt voor het maken van een handvat, zo kiest Robert Herder voor beuken- kersen- pruimen- of olijfhout. Het ontwerp bepaalt of een mes goed in de hand ligt en of het de juiste balans heeft. Bovendien moet het jarenlang meegaan.


Het hout dat Robert Herder gebruikt voor het maken van hun handvatten is afkomstig van Europees geproduceerd hout dat het internationale en onafhankelijke FSC keurmerk (Forest Stewardship Council) draagt. Het FSC-keurmerk verzekert u dat grondstoffen voor hout- en papierproducten op een duurzame manier gekweekt zijn en een hoge kwaliteit hebben. Verder kunt u als gebruiker er ook op vertrouwen dat bossen door een verantwoorde manier van bosbeheer behouden blijven.