• Dalipassage 2
  • 7811DB EMMEN
  • Klantenservice: 0591-547631
  • Op dinsdag t/m zaterdag voor 17:00 besteld, nog dezelfde dag verzonden
  • In Nederland vanaf 75 euro gratis verzending

Rodekool roerbak stamppot

10 november 2020

Elke tijd van het jaar heeft zijn eigen kenmerken. Als het ‘s avonds vroeg donker gaat worden in de herfst krijgt de avondmaaltijd een ander karakter. Het wordt gezelliger. Nou ja, niet dat het zomers niet gezellig is maar je begrijpt het wel. Koud en nat weer buiten, binnen de kachel aan, samen rond de tafel, het is gewoon anders dan in de warme zomer. Het avondeten is extra gezellig en zoals wij ervaren een belangrijk moment van de dag. Een moment van rust en aandacht voor elkaar.


Winterse gezelligheid aan tafel

Er worden heel wat typische wintergerechten gemaakt bij ons. De stamppot, in allerlei varianten, is een absolute favoriet van het hele gezin. Stamppot zuurkool, boerenkool, hutspot, eigengemaakte erwtensoep. Hier in de regio ook balkenbrij, bakbloedworst en kruutmoes voor de echte liefhebber. Stamppot gaat het worden vandaag met rode kool en appel. Dit keer niet gekookte kool maar we gaan het roerbakken. Het wordt straks weer even stil aan tafel als iedereen zit te genieten van zo’n voedzame maaltijd na een dag op school of werk.



Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 5 el traditionele olijfolie
  • 3 Elstar appels (of andere appel)
  • 1 rode kool
  • 8 varkenworstjes (chipolata's)
  • 50 ml rode wijn
  • 100 ml rundvleesbouillon van tablet
  • 50 ml halfvolle melk (warm)
  • 3 el vloeibare honing


Santokumes met RVS lemmet

Ons fijne Santokumes mag vandaag het snijwerk doen. Wij hebben de uitvoering met een RVS lemmet en dat bevalt heel goed. Makkelijk in onderhoud en als je het even wet aan een wetstaal voorafgaand aan de snijbeurt altijd superscherp. Het RVS van Herder is van hoge kwaliteit en heeft als voordeel dat er nooit vlekken op ontstaan door zuren uit fruit of groenten. Bovendien is het ook harder dan industrieel gemaakt RVS door een extra warmtebehandeling.


Koksmes Santoku Herder RVS


Aan de slag:

  1. Schil de aardappelen met een goede dunschiller zoals de Zena Rex. Kook de aardappelen in water met wat zout in 20 min. gaar. Gebruik niet teveel water anders worden ze erg papperig.
  2. Snijd dan met je Santokumes van de rode kool ong. 500 gram in mooie gelijke dunne stukken. Was het en laat het uitlekken.
  3. Maak 100 ml bouillon aan van een tablet met heet water. Een hele tablet is voldoende voor een halve liter bouillon, dus een stukje van zo’n tablet oplossen is al voldoende.
  4. Snijd de appels in mooie gelijke dobbelsteentjes.
  5. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak op flink vuur al omscheppend de appelblokjes goudbruin. Schep dan de blokjes uit de pan en breng ze op smaak met peper en eventueel wat zout.
  6. Verhit nog een eetlepel olie in dezelfde pan en roerbak op hoog vuur de rodekool 2-3 min. tot deze begint te geuren. Weersta de verleiding om het langer te roerbakken. Juist het knapperige van de kool moet je behouden.
  7. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de chipolataworstjes op middelhoog vuur in 2-3 min. rondom bruin.
  8. Schenk dan de wijn en bouillon bij de worstjes en laat ze 5-7 min. op laag vuur garen. Schep ze daarna uit de pan.
  9. Breng de rodewijnjus op smaak met peper en eventueel zout.
  10. Stamp de aardappelen met de warme melk en honing tot een gladde en romige puree. Breng het op smaak met peper en eventueel zout.
  11. Schep met grove slagen eerst de rodekool en daarna de appelblokjes door de puree.
  12. Serveer de stamppot met de chipolata's en de rodewijnjus.


Eet smakelijk!


Het gebruik van de oven bij de bereiding van een maaltijd is de laatste jaren flink populair geworden. We zijn hier thuis ook gek op een lekkere mix van groenten, vlees of vis, die samen met andere smaakmakers garen in een ovenschaal. Al die heerlijke aroma’s komen in de oven bij elkaar. Voordeel van bereiding in de oven is over het algemeen ook dat je veel minder vet eet.



Vandaag kiezen we niet voor vlees of vis maar voor een vega plaattaart van smaakvolle herfstgroenten en het is de honing die al het lekkers bij elkaar brengt.


Messen vooraf wetten maakt ze superscherp

We hebben wel wat groenten te snijden vandaag zoals wortels en pastinaak. Daarvoor gebruiken we ons Robert Herder keukenmes, de Zena Rex dunschiller en voor het fijnere werk een Molenmesje. Als je je Robert Herder messen vlijmscherp wilt houden is een wetbeurt zo nu en dan echt aan te raden. Dat kost heel weinig tijd en het resultaat is fantastisch. Speciaal voor het extra harde carbonstalen lemmet heeft Herder een keramisch wetstaal ontwikkeld.


Aanzetstaal Keramisch 360 Korrel


Aanzetstaal Keramisch 1000 Korrel


Keramisch wetstaal voor carbonstalen messen

Traditionele wetstalen zijn alleen geschikt voor RVS-messen. Het veel hardere keramisch wetstaal van Robert Herder kent twee varianten, het verschil zit hem in de korreldichtheid. De keramische aanzetstaal met korrel 360 is voor het mes dat al een poosje niet is gewet, de aanzetstaal met korrel 1000 is voor de dagelijkse wetbeurt. Voor een superresultaat gebruik je beide.


Aanzetstaal Keramisch Duo 360/1000 Korrel


Herder heeft de twee korrel dichtheden gecombineerd in één wetstaal. Dat is superhandig. Als je beide kanten gebruikt bij het wetten, dus eerst blauw en dan wit, is je mes echt superscherp. Als je dagelijks wet volstaat het gebruik van de witte kant. Bekijk ons onderstaande filmpje als je wilt weten hoe je een mes goed wet.




Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 pastinaken
  • 6 bospeentjes
  • 3 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el milde olijfolie
  • 270 gram verse bladerdeeg (diepvries)
  • 250 gram ricotta
  • 3 el D'arbo boshoning (of een andere honing)
  • 1 halve citroen
  • 7½ gram verse tijm



De bereiding:

  1. Zet de oven op voorverwarmen 180 °C.
  2. Schil eerst de pastinaak en de bospeen met een dunschiller.
  3. Snijd dan de pastinaak in de lengte in plakjes van een halve cm en halveer de bospenen in de lengte.
  4. Pel de sjalotten en snijd ze in partjes.
  5. Pel de knoflook en voeg die toe aan de groenten. Meng alles met de olie in een kom en breng het op smaak met peper en zout naar smaak.
  6. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de groenten daarop.
  7. Rooster dan de groenten 20 min. iets boven het midden van de oven tot ze bijna gaar zijn, maar nog niet bruin.
  8. Rol ondertussen met een deegroller het bladerdeeg met het bakpapier uit op de tweede bakplaat.
  9. Prik dan met een vork voorzichtig om de paar centimeter gaatjes in het deeg en bak het bladerdeeg 15 min. onder de bakplaat met groenten in de oven tot de randjes lichtbruin zijn. Laat het daarna 5 min. afkoelen.
  10. Snijd de geroosterde knoflook fijn en meng het met de ricotta en ⅔ van de honing.
  11. Was de citroen, rasp de gele schil en pers het sap hierboven uit.
  12. Bestrijk het voorgebakken bladerdeeg met dit ricotta mengsel. Houd aan alle kanten 2 cm vrij.
  13. Verdeel de groenten over de ricotta.
  14. Ris de blaadjes tijm van de takjes. Verdeel de tijmblaadjes, resterende honing, zout en peper naar smaak over de groenten.
  15. Bak de taart 15 min. af tot de randen goudbruin zijn.
  16. Neem het uit de oven en serveer het warm.


Eet smakelijk!


Kaas is een delicatesse naar de letter van het woord. Geen kaassoort is hetzelfde: hard, zacht, brokkelig, plat, bol of klein. Met één kaasmes al die verschillen in structuur en hardheid goed kunnen snijden is een onmogelijke taak. Robert Herder bracht de exclusieve Fromago lijn met vier kaasmessen van hoog niveau op de markt.


Fromago Kapro hèt mes voor geitenkaas

Eén van de prachtige kaasmessen uit die Fromago lijn is de Kapro: speciaal ontwikkeld voor het snijden van geitenkaas. De Kapro is het enige mes uit deze serie zonder kartels. Bij geitenkaas is het belangrijk dat het mes goed door de korst én de zachte binnenkant van de kaas komt. Daar zijn kartels niet geschikt voor.


Kaasmes Kapro


Toen ze bij Robert Herder de ruwe plannen voor het vervaardigen van een lijn kaasmessen gingen doorontwikkelen zijn ze niet over één nacht ijs gegaan. Alle vooraanstaande kaassoorten die in Europa worden gemaakt zijn de revue gepasseerd. Met de uit vier modellen bestaande Fromago serie kun je die allemaal aan.


Kapro gaat moeiteloos door korst en kaas

Geitenkaasjes zijn over het algemeen klein en daar is uiteraard rekening mee gehouden bij de ontwikkeling van dit unieke kaasmes. Het lemmet van 8,5 cm is licht gebogen met een gladde snede en gaat moeiteloos door de delicate geitenkaas. Zowel de hardere korst van de kaas als de zachte binnenkant snijd je zonder enige moeite. Net als bij de andere messen uit de Fromago serie is het lemmet onder een hoek geplaatst ten opzichte van het heft zodat je hand niet in de kaas komt tijdens het snijden.



Pruimenhouten heft is prachtig vlammend


Bij Robert Herder worden de messen nog altijd volgens de oude traditie met de hand vervaardigd. Zo ook de Kapro, met veel liefde voor het vak, geduld en precisie. De uitvoering met een prachtig vlammend pruimenhouten heft in een mooie golvende lijn is een genot om naar te kijken. Fijne olie geeft het heft die prachtige vlam van het pruimenhout.



Fromago is een exclusieve serie van Robert Herder. Topkwaliteit op ambachtelijke basis. Ieder mes wordt handgemaakt van begin tot eind. Een aanwinst waar je heel lang plezier van zult hebben. Ook als cadeau is een Fromago mes heel geschikt voor de kaasliefhebber!


Kaas is een delicatesse naar de letter van het woord. Geen kaassoort is hetzelfde: hard, zacht, brokkelig, plat, bol of klein. Met één kaasmes al die verschillen in structuur en hardheid goed kunnen snijden is een onmogelijke opgave.



Fromago Mola kaasmes ideaal voor zachte kaas

De exclusieve lijn Fromago kaasmessen die Robert Herder heeft ontwikkeld is echt uniek. Voor de verschillende soorten kaas een speciaal mes, dat vind je nergens. Geen frustraties meer bij de kaasplank, geen gehak of geplak. Gewoon zonder moeite een mooi stukje of plakje kaas afsnijden. Bovendien zijn deze messen nog eens erg mooi om te zien. Een sierlijk licht golvend design, een prachtig pruimenhouten heft. Kortom: een sieraad op tafel.


Geen geplak en kaas aan de vingers

De Mola is het kaasmes dat bedoeld is voor zachte kazen. Iedereen weet dat het snijden van zachte kaas een uitdaging is als je een mooi afgesneden stukje wilt dat niet in elkaar is gedrukt. Met een slecht mes druk je altijd te hard en plet je de kaas. Met je vingers moet je de kaas van het lemmet af pakken omdat het altijd plakt. Dat probleem is uit de wereld bij het gebruik van de Mola.


Kaasmes Mola


Serveren met de gevorkte punt

De Mola is speciaal geschikt voor zachte kazen vanwege het lange en smalle lemmet zodat kaas niet plakt. Snijden gaat moeiteloos dankzij de golvende tanden die aan één kant geslepen zijn. Het lemmet staat ten opzichte van het heft onder een hoek zodat je hand niet in de kaas komt bij het snijden. Met de gevorkte punt serveer je heel eenvoudig een stukje kaas zonder het vast te hoeven pakken. Dat is handig en voor je gasten en jezelf wel zo hygiënisch.


Een feest op de kaasplank

Ook mag de Mola gezien worden. Zo wordt je tafel extra feestelijk met bij de rijk gesorteerde kaasplank een mes dat een lust voor het oog is. Je gasten snijden probleemloos. De gesneden kaas staat extra mooi op de broodjes. Zo snijdt het mes aan twee kanten.



Bij Robert Herder worden de messen nog altijd volgens de oude traditie met de hand vervaardigd. Zo ook de Fromago serie, met veel liefde voor het vak, geduld en precisie. Fromago is een exclusieve lijn van Robert Herder. Topkwaliteit van echte ambachtsmensen. Ieder mes wordt handgemaakt van begin tot eind. Een aanwinst waar

je heel lang plezier van zult hebben. Ook als cadeau voor de liefhebber van kaas is een Fromago mes heel geschikt!


Iedereen die geniet van een lekker stukje kaas weet ook dat het mooi snijden van kaas vaak best lastig is. Veel messen, zelfs speciale kaasmesjes, laten vaak te wensen over. Dit komt door de grote verschillen in kazen: zacht, rul, fragiel, hard, brokkelig, grote dichtheid of grote gaten. De ene kaas plakt, de tweede kom je niet door heen en de derde brokkelt af. Ga er maar eens aan staan als mes; het is ook nooit goed.


Bij Robert Herder was dat probleem het vertrekpunt voor het ontwikkelen van een nieuw soort kaasmes. Nou ja, kaasmessen wel te verstaan: iedere kaassoort verdient zijn eigen mes.


Wat volgde was een proces van nadenken, brainstormen, ontwikkelen en doorontwikkelen. Met niet één of twee maar met de beste en lekkerste kazen uit Europa. Uiteindelijk werden er vier bijzondere kaasmessen ontwikkeld.



Pano met unieke bolgeslepen kartels

De Pano is een prachtig ontworpen kaasmes voor hardere kazen waar je ook brood mee kunt snijden. Essentieel tijdens de ontwikkeling was de keuze van de beste soort kartels. Moeten die golvend of meer getand worden? Lang of kort? Breed of juist heel fijn? Ook belangrijk was de hoek en de keuze voor een buigzaam of juist stugger lemmet.


Links- en rechtshandig te gebruiken

Het feit dat dit mes aan twee kanten snijdt is ook erg handig. Dit komst doordat de kartels aan beide zijden zijn geslepen. Dus kun je er zowel links- als rechtshandig mee snijden! Dat is een zeldzaamheid in messenland.


Broodmes Herder Pano


Handgevormd pruimenhouten heft

Bij Robert Herder maken ze messen nog altijd volgens de traditie met de hand. Zo ook de Pano, met veel vakmanschap, geduld en precisie. De uitvoering met een prachtig pruimenhouten heft in een mooie golvende lijn is een genot om naar te kijken. Het is helemaal met de hand gevormd en vervaardigd. Fijne olie geeft het heft de prachtige vlam van het pruimenhout. Perfect om mee te snijden, want het ontwerp is zo bedacht dat je vingers niet in de kaas komen.


Pano snijdt soepel door stevig brood en harde kaas

Bovendien maken de wijd uitstaande kartels van de Pano dat je er ook prima een stukje brood mee snijdt, daarmee is de Pano het ideale mes op de kaasplank. De Pano snijdt zonder probleem stokbrood maar ook zwaarder brood met bijvoorbeeld vruchten of noten. Korsten zijn geen enkele belemmering: de bolstaande kartels snijden perfect hardere kaassoorten. Kortom: de Pano is dé uitkomst voor alle kaas- en broodliefhebbers!


Naast prachtige messen voor thuisgebruik maakt Herder ook messen voor de professional. Het succes van Herder begon ruim honderd jaar geleden met professionele messen. Denk maar eens aan het boerenzakmes, een eerlijk stuk basisgereedschap pur sang. Maar ook de kleermaker en de schoenmaker gebruikten Herder messen.


Herder messen: professionele kwaliteit

Herder kiest nog altijd voor ambachtelijk werken met grondstoffen van hoge kwaliteit. Dat was én is de basis voor het succes van het wereldberoemde merk. De herdermessen zijn van professionele kwaliteit dankzij de goed doordachte ontwerpen met ergonomie en veiligheid op de eerste plaats.



Elke tuinder kent het bloemenmesje

De tuinderswereld kent al generaties lang de kwaliteit van het ambachtelijk gemaakte Herder mes, specifiek van het Herder bloemenmesje. Het mesje is klein en handzaam, en een heel belangrijk stuk gereedschap bij het snel zonder rafels en scheuren snijden van bloemen en planten of het oogsten van fruit. Die grote tevredenheid blijkt wel uit de vele orders die wij jaarlijks mogen leveren.



Een klein maar onmisbaar stuk gereedschap in de tuinderswereld is het Herder bloemenmesje.

Gemaakt voor het trefzeker en glad afsnijden van bloemen en andere tuinbouwproducten.


Snel en veilig werken door goede grip

Een Herder bloemenmesje heeft een kort maar zeer scherp lemmet van extra hard carbonstaal. Vanwege die hardheid kan het met de Solinger dunslijptechniek heel dun worden geslepen en wordt het vlijmscherp. Daardoor snij je met een bloemenmesje in één haal een plant- of bloemstengel door. Dat is prettig en snel werken én levert een mooi eindproduct dat klaar is voor de verkoop naar handel of consument.


Bloembinders werken graag met het bloemenmesje

Iedere bloembinder weet het Herder bloemenmesje te waarderen. Het handzame houten heft ligt vast in de handpalm en het korte lemmet werkt snel en veilig. Het bloemenmesje glijdt niet weg in vochtige handen. Het helpt de bloembinder met het vakkundig samenstellen van de mooiste bloemstukken.



De Solinger dunslijptechniek

Herder vervaardigt messen anders dan de industriële standaard. Het gehele mes wordt met de hand gemaakt en geslepen. Dat slijpen gebeurt met de speciale Solinger dunslijptechniek. Die is alleen toepasbaar op messen van extra gehard staal, zoals carbonstaal. Het resultaat is een vlijmscherp mes dat ook nog eens jarenlang scherp blijft zonder slijpbeurten. Even wetten of aanzetten is voldoende voor een vlijmscherpe snede.


Het is weer de tijd van de asperge, ook wel het witte goud genoemd. In vele restaurants staat deze delicatesse normaal gesproken op het menu en de telers vinden goede afzet voor deze mooie groente. Alleen is dit jaar is alles anders: de restaurants zijn dicht, al zijn sommige restaurants nog open voor bezorgen en afhalen.


Dus omdat uit eten gaan er niet in zit, koken we thuis wat vaker extra lekker. Om beurten kiezen we een recept. Ook de kinderen kiezen en koken mee als dat kan, aangezien er verder toch niets te doen is hebben ook zij daar tijd genoeg voor. 

 


Verse asperges om te smullen

We eten dit keer asperges die we altijd halen van de teler in onze regio. Natuurlijk kun je prima asperges kopen in de supermarkt, maar vers geoogst van de teler zijn ze toch echt het lekkerst. Bovendien proberen wij zoveel mogelijk lokale ondernemers te steunen en als het kan zo rechtstreeks mogelijk te kopen van de producent. Leve de boerderijwinkel! Een eerlijk product en een eerlijke marge voor de boer.


Asperges kun je geschild kopen, ook bij de teler. Maar ik heb ook vrienden met een moestuin die ze zelf telen en dan moet je ze ook zelf schillen. Een goede dunschiller is daarbij onmisbaar. Wij gebruiken onze Molen dunschiller van Herder. Ligt perfect in de hand en in een mum van tijd heb je je asperges mooi gelijkmatig geschild. 


Schillen met de Molen dunschiller

Bij het schillen van de asperges komt de Molen dunschiller heel goed van pas. Met zijn eenvoudige maar goed doordachte uitvoering het beukenhouten heft en het vlijmscherpe snijblad is de Molen dunschiller een topper in zijn soort. Hij ligt goed en stevig in de hand, zo schil je allerlei groenten en aardappelen zonder moeite mooi dun. Bovendien zit er een handige ontpitter aan het lemmet.


 

Dunschiller Herder RVS


Deze dunschiller is ook verkrijgbaar in twee handige sets. Eén samen met het bekende Molen schilmesje en een kromme variant hiervan. De andere bestaat uit 3 Molen schilmesjes met deze dunschiller gratis! Zo kun je weer mooi een tijdje vooruit in de keuken.


Thuis uit eten in je eigen restaurant

We proberen dus om beurten een lekker recept uit en we dekken nu de tafel ook wat uitgebreider dan we normaal doen. Dan kom je erachter dat zoiets eigenlijk heel gezellig is. We zitten ook langer aan tafel, zelfs de kinderen, we drinken nog een glas en niemand heeft haast.


Asperges grillen met gebakken aardappels

Het basisrecept met asperges, gekookte aardappels, een ei, ham en botersaus hebben we al vaker op tafel gehad. Daarom kiezen we vandaag voor de afwisseling een andere bereiding. Asperges kun je namelijk ook grillen en dat is erg lekker. Samen met gebakken aardappeltjes wordt het weer om te smullen.


Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 kilo krielaardappeltjes
  • 50 gram roomboter ongezouten
  • 3 eetlepels milde olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 15 gram verse platte peterselie
  • Een snufje grof zeezout
  • 1 kilo witte asperges
  • 1 bosje lente-uit
  • 4 eieren
  • Peper
  • Zout



Bereiding:

  1. Zet de oven op voorverwarmen op 180 °C.
  2. Was de aardappeltjes, schillen hoeft niet. Wist je dat in de schil heel veel waardevolle voedingstoffen zitten? Snijd de aardappeltjes niet door.
  3. Kook de aardappelen in ruim water met een beetje zout in een kwartier gaar.
  4. Smelt de boter samen met de olie in een pan.
  5. Snijd de knoflook en peterselie grof.
  6. Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen op een bakplaat met bakpapier.
  7. Gebruik een snijplank om de aardappelen op plat te drukken met bijvoorbeeld een mok.
  8. Verdeel de gesmolten boter, knoflook, peterselie, peper en het zeezout over de geplette aardappelen en meng het goed.
  9. Rooster de aardappelen ca. 1 uur in de oven knapperig en goudbruin. Schep ze af en toe om.
  10. Schil ondertussen de asperges rondom met de Molen dunschiller. Vanaf vlak onder het kopje rustig naar beneden en verwijder met een schilmes de houtachtige onderkant.
  11. Verhit een grillpan of barbecue en gril de asperges 5 minuten. Gril de lente-ui de laatste 2 minuten mee.
  12. Kook de eieren in 5 min. zacht, pel ze en halveer ze dan.
  13. Snijd de asperges en lente-ui schuin doormidden en meng ze in een kom.
  14. Verdeel de aardappelen, asperges, lente-ui en eieren over een grote schaal. Bestrooi het naar smaak met peper en eventueel zout.


Smakelijk eten!


Pasen 2020

08 april 2020

Pasen is dit jaar een ander feestweekend dan we gewend zijn. Familiebezoek zit er helaas niet in. Samen eten in de zonnestralen van een late zondagmorgen met alle kinderen en opa en oma aan de mooi gedekte tafel in onze serre, het zal dit jaar niet gebeuren. Maar des te meer gaan we ons best doen er toch iets gezelligs van te maken met ons gezin!



We hebben bedacht dat iedereen iets lekkers mag verzinnen voor de brunch en dat ook zelf mag gaan maken. Dus dan toch die mooi gedekte paastafel met lekkere broodjes, geverfde eitjes, heerlijk beleg en alle zelfgemaakte verrassingen! De kinderen gaan mooie menukaartjes maken en boven de tafel hangen ze hun zelf geknutselde paasversieringen. Daar zijn ze de komende dagen mooi een tijdje zoet mee.


In onze familie zijn we ook gewend cadeautjes te geven met Pasen als we samen aan tafel zitten, maar omdat we nu helaas niet bij elkaar kunnen komen gaan we ze dus maar versturen! Samen met een lieve kaart en de beste paaswensen.


Hier bij Robertherdermessen kunt je altijd een geslaagd geschenk vinden, want die ambachtelijke messen van Herder worden erg gewaardeerd als cadeau. Leuk om te geven aan een kind dat het huis uitgaat, voor jarenlang snijplezier. Of juist aan je ouders? Waarschijnlijk sneden vroeger hun vader en moeder ook al met messen van Herder. Oma schilde de aardappelen en sneed de groenten met haar molenmesje en opa schilde zijn appeltje altijd met zijn oude Herder zakmes. Kies uit de brede collectie van hoge kwaliteit schilmessen, dunschillers, bestek, koksmessen, snijplanken en onderhoud artikelen. Alles ambachtelijk gemaakt en hand geslepen door de vakmensen van Herder. Wij van Robertherdermessen kunnen je cadeau mooi verpakken en versturen het zo snel mogelijk. Zo hebben de blijde ontvangers jouw mooie paascadeau op tijd in huis!


We wensen jullie een Vrolijk Pasen!


Brood met boter. Het is heel eenvoudig en als je het zo leest een beetje saai, maar niets is minder waar! Want zeg nou zelf, een stukje stokbrood met roomboter of kruidenboter, dat sla je toch niet af? Wist je dat kruidenboter ook heel makkelijk zelf te maken is? Maak eens een kruidenboter met een ander smaakje dan die standaard in de supermarkt ligt!


Varieer eens met kruidenboter

Bij een gezellige avond met vrienden of familie horen lekkere drankjes en hapjes. Zoals stokbrood of andere broodvarianten in mooie hapklare stukjes op tafel met tapenade of kruidenboter. Dat valt altijd in de smaak. Ook onze kinderen zijn dol op kruidenboter. Als we zo nu en dan gaan gourmetten mag een stokbrood en kruidenboter niet ontbreken op tafel.


Voor wie eens wat wil variëren met kruidenboter hebben we hier een drie heerlijke varianten die je in een mum van tijd zelf maakt!

Om je nog verder op weg te helpen staan onderaan ook nog een paar tips voor de meest schikte messen om alles zonder moeite te kunnen snijden en smeren.



Gebruik altijd zachte roomboter. Haal de boter ruim van te voren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur komt. Zo kun je het een stuk beter mengen met de andere ingrediënten. Zet de kruidenboter nadat je het hebt gemaakt terug in de koelkast zodat de boter weer wat harder wordt van structuur. Haal het 20 minuten voor je het op tafel zet weer uit de koelkast zodat het prettig te smeren is.

Je kunt deze kruidenboters 3 dagen in de koelkast bewaren.



Kruidenboter met pesto

Benodigdheden:

  • 125 zachte roomboter
  • Pesto
  • Zout
  • Peper


Een heel simpele manier om een lekkere pesto kruidenboter te maken is door 1,5 eetlepel pesto, zout en peper te mengen met 125 gram zachte roomboter. Die pesto-boter is niet alleen lekker op brood! Braad er maar eens een stukje kipfilet in of voeg tijdens het bakken een schep toe. Heerlijk!



Pesto, leuk en lekker om zelf te maken 


Kruidenboter met geroosterde knoflook

Benodigdheden:

  • 125 zachte roomboter
  • 12 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel olijfolie


Voordat je begint met de rest is het belangrijk om eerst de oven voor te verwarmen op 200°C.



Instructies:

  1. Pel de knoflookbol, maar alleen de buitenste laag, laat het witte velletje om de teentjes zitten. Snijd de uiteinden van de teentjes eraf zodat de bovenkant bloot komen te liggen. Met een molen schilmesje gaat dat perfect.
  2. Leg de bol in een stuk aluminiumfolie en sprenkel er olijfolie overheen.
  3. Vouw de folie dan samen maar een beetje losjes om de bol heen, zorg wel dat de bol afgesloten is.
  4. Rooster de knoflook 30 – 35 minuten in de oven of totdat de teentjes zacht voelen.
  5. Haal de velletjes van de teentjes af en doe ze in een kom. Prak vervolgens de teentjes fijn met een vork.
  6. Meng de boter met de knoflook.
  7. Hak de peterselie fijn en meng deze met de boter.
  8. Meng als laatste de citroensap erdoorheen.


Klaar om te genieten!


Kruidenboter met rozemarijn en tijm

Kruidenboter met een mediterraanse twist is weer eens wat anders. Heerlijk om gewoon om op een broodje te smeren, maar ook lekker bij vlees- of visgerechten of om er mee te bakken!


Benodigdheden:

  • 125 gram zachte roomboter
  • 1 eetlepel verse fijngesneden tijmblaadjes
  • 1 eetlepel verse fijngesneden rozemarijnblaadjes
  • Sap en rasp van een halve citroen
  • Zout
  • Peper


Rozemarijn en tijm


Meng de tijm, rozemarijn, zout en peper met de roomboter in een kom. Voeg ook de rasp van de citroenschil en het sap eraan toe. Ontzettend snel en ontzettend lekker!


Geschikte messen

Herder maakt een aantal ambachtelijke tafelmessen, zoals dit tafelmes met heft van mooi kersenhout. Het is niet gekarteld maar je kan er prima broodjes mee snijden.

Tafelmes Herder Kersenhout


Een ander uitstekend mes is het Herder tafelmes met kartels en POM kunststof heft (kan gewoon in de vaatwasser) of beukenhouten heft. Het snijdt alle soorten broodjes perfect en is ook veilig door kinderen te gebruiken.

Tafelmes Herder POM

Tafelmes Herder Beukenhout


Glutenvrije broccolitaart

20 februari 2020

We gaan vandaag een heerlijke glutenvrije broccolitaart maken. Niet kant en klaar uit een pakje maar helemaal zelf gemaakt. Omdat één van de gasten vandaag glutenvrij moet eten maken we om te beginnen het deeg natuurlijk glutenvrij en uiteraard de vulling ook.


Glutenvrij koken begint met een schone keuken

Als je glutenvrij eten gaat bereiden is een schone keuken erg belangrijk omdat overal onzichtbare resten van de gluten uit tarwe kunnen zitten. Dus het werkblad, de snijplanken, pannen en dergelijke maar ook de messen en andere hulpmiddelen, zorg dat ze echt goed schoon zijn.


De glutenvrije ingrediënten voor dit recept zijn in de supermarkt te vinden in het speciale glutenvrije vak.



Bereiding van het taartdeeg:

  • Springvorm van 24 cm
  • 200 gram glutenvrije bloem
  • 100 gram margarine
  • 90 gram zuivelspread
  • 1,5 eetlepel koud water
  • 1 eetlepel blanke natuurazijn
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Mespunt zout


Meng alle ingrediënten en kneed het met koele handen goed door. Laat vervolgens het deeg afgedekt 1 uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200°C, onder-bovenwarmte.



Ingrediënten voor de vulling:

  • 500 gram broccoli, in kleine roosjes gesneden
  • 1 grote ui, fijn gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijn gesnipperd
  • 300 gram rundergehakt
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel olijfolie of braadboter
  • Royale scheut melk
  • Peper
  • Zout
  • Oregano
  • Geraspte kaas
  • Glutenvrij paneermeel (Als je ook glutenvrij brood eet maak je zelf heerlijk paneermeel door gedroogde brood kapjes in de keukenmachine te vermalen.)


Het fijn snijden van uien en knoflook en in kleine roosjes snijden van de broccoli gaat handig en snel met het Herder schilmesje, zowel verkrijgbaar in Carbonstaal en RVS.

Wist je dat Herder ook een groot keukenmes heeft? Van vlijmscherp carbonstaal net als het beroemde schilmesje. Dit grote keukenmes snijdt alle groenten maar is ook erg geschikt voor het snijden van taart. Zeker een hartige taart wil je graag mooi strak aansnijden. Dat lukt zonder moeite met dit keukenmes.


Keukenmes Herder Carbonstaal


Bereiding van de vulling:

  1. Kook de broccoli 7 minuten in water met zout en laat het daarna goed uitlekken.
  2. Fruit de fijn gesneden ui en de knoflook kort aan totdat het glazig wordt. Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul.
  3. Doe de roosjes broccoli erbij en breng het geheel op smaak met peper, zout en oregano.
  4. Bekleed de ingevette springvorm met het deeg. Bestrooi daarna de bodem met glutenvrij paneermeel en schep vervolgens de vulling in de vorm.
  5. Klop de eieren samen met de melk en wat peper en zout goed los en schenk dit over de vulling.
  6. Strooi als laatste de geraspte kaas er overheen.


Bak de taart 40 minuten af in het midden van de oven. Stel de temperatuur na 10 minuten bij naar 180°C.

Laat de glutenvrije broccolitaart na het bakken even 5 minuten afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.


Snijd de taart in mooie strakke punten met het grote keukenmes van Herder. Dat mes is superhandig in de keuken. Voor het snijden van alle soorten groenten maar dus ook voor taart. Eet smakelijk!


Inmiddels zijn we de feestmaand december alweer ruim voorbij. De start van een nieuw jaar staat voor veel mensen in het teken van de goede voornemens. Daarbij staat gezondheid dan vaak in het middelpunt.


Bewust bezig zijn met wat je eet en drinkt is goed voor je lichaam en je brein, zei ik eens tegen mijn puberzoon. Fout natuurlijk, want die populaire hap bij de overbekende fastfoodketen eet hij altijd heel bewust, was zijn gevatte antwoord…


Maar gezond leven hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Gewone Hollandse groenten passen heel goed bij een gezonde leefstijl.



Gezond en lekker eten is bij ons altijd de uitdaging. De keuze aan groenten, fruit, vlees, vis en vegetarische producten is zo groot dat het ook niet moeilijk is.


Gevarieerde groenten, lekker en gezond!


Sajoer boontjes: Zoet en licht pittig

Vandaag gaan we lekker, gezond en makkelijk koken met smaken uit de Indische keuken. We wokken kalkoenfilet en sperzieboontjes met een boemboe sajoer boontjes. Sajoer is een zoete en licht pittige met pinda. Je hoeft niet speciaal voor ingrediënten naar de toko want deze boemboe haal ik gewoon in de supermarkt.


Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 500 gram sperziebonen
  • 300 gram kalkoenfilet
  • Boeboe Sajour boontjes
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 paprika of zoete puntpaprika
  • Zilvervliesrijst
  • Wokolie
  • Zout
  • Peper
  • Kipkruiden
  • Twee handjes pinda’s


En weet je wat ook om te smullen is? Vervang de boontjes door spruitjes en de pinda’s door pijnboompitjes. Zalig!


We snijden de groenten vandaag met ons scherpe Molenmesje. Het carbonstalen lemmet is weergaloos. Daarmee punt je snel de boontjes en ook het snijden van de andere groenten gaat zonder enige moeite. Wist je dat deze ambachtelijk gemaakte Molenmesjes ook verkrijgbaar zijn in RVS?


Sperziebonen kun je op 1001 manieren bereiden


Bereiding:

  1. Was de groenten en punt de boontjes en snijd ze midden door. Kook ze 10 minuten in water met zout. Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Snijd de ui en de knoflook fijn met je Molenmesje. Haal de zaadlijst uit de paprika en snijd deze in stukjes.
  3. Snijd de kalkoenfilet in kleine stukjes en kruid het met peper en zout of, niet al te veel, met kipkruiden.
  4. Doe olie in de wok en bak de kalkoenfilet goudbruin. Voeg ui en knoflook toe als het begint te bruinen. Als de ui glazig wordt voeg de paprika toe.
  5. Gril de pinda’s in een koekenpan zonder olie of boter. Als ze goudbruin worden doe je ze op een bord, dan stopt het garen.
  6. Giet de boontjes af, laat even uitstomen en voeg ze toe in de wok.
  7. Voeg de boemboe pasta toe aan de wok volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer en meng het goed door elkaar zodat de boemboe goed oplost.
  8. Doe een deksel op de wok en laat het op een zacht pitje 5 minuten pruttelen onder af en toe omroeren.
  9. Giet de rijst af en laat het even nastomen indien nodig.
  10. Serveer het gerecht, rijst en de sajoer eroverheen, strooi wat pinda’s eroverheen. Kroepoek is ook altijd lekker hierbij.


Smakelijk eten!