• Dalipassage 2
  • 7811DB EMMEN
  • Klantenservice: 0591-547631
  • Op dinsdag t/m zaterdag voor 17:00 besteld, nog dezelfde dag verzonden
  • In Nederland vanaf 75 euro gratis verzending

Het gebruik van de oven bij de bereiding van een maaltijd is de laatste jaren flink populair geworden. We zijn hier thuis ook gek op een lekkere mix van groenten, vlees of vis, die samen met andere smaakmakers garen in een ovenschaal. Al die heerlijke aroma’s komen in de oven bij elkaar. Voordeel van bereiding in de oven is over het algemeen ook dat je veel minder vet eet.



Vandaag kiezen we niet voor vlees of vis maar voor een vega plaattaart van smaakvolle herfstgroenten en het is de honing die al het lekkers bij elkaar brengt.


Messen vooraf wetten maakt ze superscherp

We hebben wel wat groenten te snijden vandaag zoals wortels en pastinaak. Daarvoor gebruiken we ons Robert Herder keukenmes, de Zena Rex dunschiller en voor het fijnere werk een Molenmesje. Als je je Robert Herder messen vlijmscherp wilt houden is een wetbeurt zo nu en dan echt aan te raden. Dat kost heel weinig tijd en het resultaat is fantastisch. Speciaal voor het extra harde carbonstalen lemmet heeft Herder een keramisch wetstaal ontwikkeld.


Aanzetstaal Keramisch 360 Korrel


Aanzetstaal Keramisch 1000 Korrel


Keramisch wetstaal voor carbonstalen messen

Traditionele wetstalen zijn alleen geschikt voor RVS-messen. Het veel hardere keramisch wetstaal van Robert Herder kent twee varianten, het verschil zit hem in de korreldichtheid. De keramische aanzetstaal met korrel 360 is voor het mes dat al een poosje niet is gewet, de aanzetstaal met korrel 1000 is voor de dagelijkse wetbeurt. Voor een superresultaat gebruik je beide.


Aanzetstaal Keramisch Duo 360/1000 Korrel


Herder heeft de twee korrel dichtheden gecombineerd in één wetstaal. Dat is superhandig. Als je beide kanten gebruikt bij het wetten, dus eerst blauw en dan wit, is je mes echt superscherp. Als je dagelijks wet volstaat het gebruik van de witte kant. Bekijk ons onderstaande filmpje als je wilt weten hoe je een mes goed wet.




Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 pastinaken
  • 6 bospeentjes
  • 3 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el milde olijfolie
  • 270 gram verse bladerdeeg (diepvries)
  • 250 gram ricotta
  • 3 el D'arbo boshoning (of een andere honing)
  • 1 halve citroen
  • 7½ gram verse tijm



De bereiding:

  1. Zet de oven op voorverwarmen 180 °C.
  2. Schil eerst de pastinaak en de bospeen met een dunschiller.
  3. Snijd dan de pastinaak in de lengte in plakjes van een halve cm en halveer de bospenen in de lengte.
  4. Pel de sjalotten en snijd ze in partjes.
  5. Pel de knoflook en voeg die toe aan de groenten. Meng alles met de olie in een kom en breng het op smaak met peper en zout naar smaak.
  6. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de groenten daarop.
  7. Rooster dan de groenten 20 min. iets boven het midden van de oven tot ze bijna gaar zijn, maar nog niet bruin.
  8. Rol ondertussen met een deegroller het bladerdeeg met het bakpapier uit op de tweede bakplaat.
  9. Prik dan met een vork voorzichtig om de paar centimeter gaatjes in het deeg en bak het bladerdeeg 15 min. onder de bakplaat met groenten in de oven tot de randjes lichtbruin zijn. Laat het daarna 5 min. afkoelen.
  10. Snijd de geroosterde knoflook fijn en meng het met de ricotta en ⅔ van de honing.
  11. Was de citroen, rasp de gele schil en pers het sap hierboven uit.
  12. Bestrijk het voorgebakken bladerdeeg met dit ricotta mengsel. Houd aan alle kanten 2 cm vrij.
  13. Verdeel de groenten over de ricotta.
  14. Ris de blaadjes tijm van de takjes. Verdeel de tijmblaadjes, resterende honing, zout en peper naar smaak over de groenten.
  15. Bak de taart 15 min. af tot de randen goudbruin zijn.
  16. Neem het uit de oven en serveer het warm.


Eet smakelijk!