• Dalipassage 2
  • 7811DB EMMEN
  • Klantenservice: 0591-547631
  • Op dinsdag t/m zaterdag voor 17:00 besteld, nog dezelfde dag verzonden
  • In Nederland vanaf 75 euro gratis verzending

We hebben geweldig nieuws te melden voor alle liefhebbers van een degelijk, stoer en superscherp zakmes. Herder heeft een nieuw zakmes gepresenteerd met de naam IBEX. Een goed zakmes is essentieel als je veel aan outdoor activiteiten doet. Het IBEX zakmes is heel doelgericht ontwikkeld juist voor die outdoor gebruiker. Zoals je gewend bent heeft Herder dit mes heel gedegen ontwikkeld op basis van hun grote ervaring als meester messenmakers. 

 

IBEX zakmes is ideaal voor alle outdoor activiteiten

De kwaliteit van een mes is in de outdoorsector van heel groot belang. Net als bij alle messen is bij dit IBEX zakmes grote waarde aan de keuze van hoogwaardige staalsoorten en een technisch volmaakte slijpbehandeling. De vaardige handen van de meester messenmakers uit Solingen monteren dit zakmes op beproefde ambachtelijke wijze om te voldoen aan de hoogste eisen. IBEX is een robuust en hoog kwalitatief zakmes en zoals op de foto’s te zien is ook van een flink formaat. Ideaal voor alle snijklussen buitenshuis.  Met de sluitring is het mes veilig geborgd als je het opbergt of in de broekzak stopt. 

 IBEX zakmessen

IBEX zakmes technische snijperfectie in handformaat

Het IBEX zakmes is verkrijgbaar met een roestvrij lemmet  met hardheid HRC 57 en met carbonstalen, niet roestvrij, lemmet met hardheid HRC 58-59. 

Het lemmet van de IBEX is ontwikkeld op basis van een oude en beproefde vorm die Herder al in de 19e eeuw vervaardigde. De vorm doet voor de echte kenners denken aan een Sheepfoot lemmet, maar heeft een slankere punt. De rug van de IBEX is recht en buigt pas ver naar voren iets af richting de punt, wat de stabiliteit van het lemmet verbeterd. De snede loopt in een lichte boog, waardoor het lemmet ideaal is voor moeiteloos snijden en doorsnijden. Door de speciale wijze van slijpen, het handelsmerk van Herder, wordt een zeer grote scherpte bereikt.  

IBEX zakmes met brood

IBEX handgreep van gerookt eiken of thermo beuken

Twee prachtige en speciaal behandelde houtsoorten worden gebruikt voor het robuuste en slipvaste handgreep van de IBEX. Je kunt kiezen tussen gerookt eiken en thermo beuken. 

Gerookt eiken is door het behandelproces elastischer en beter bestand tegen weersinvloeden dan onbehandeld eiken. Gerookt eiken heeft ook een bijzondere uitstraling en is een heel goed en duurzaam alternatief voor ebbenhout. 

Thermo beuken is thermisch gemodificeerd beukenhout. Het heeft een kunstmatig verouderingsproces ondergaan dat het hout weerbestendig maakt en resistent tegen micro-organismen, schimmels en insecten. Deze handgrepen hebben een chocoladebruine kleur en een karakteristieke, karamelachtige rokerige geur. 

 

Vis bereiden in de hete as van kampvuur of bbq 

Zeg nou zelf, wat is nou leuker en lekkerder dan tijdens een dagje vissen ook zelf vis te bakken op een vuurtje. Samen smullen van zo’n supervers gebakken visje aan de waterkant. Met een goed en vlijmscherp Herder zakmes, zoals de IBEX, ben je altijd voorbereid op het bereiden van een vis op zo’n uniek moment. 

Wat heb je nodig? Neem barbequebriketten mee, een aansteker en materiaal, bv spaantjes, om het vuur aan te maken. Een oude krant en slagerspapier of bakpapier. Een paar flessen water of een yerrycan met drinkwater en een bak om het vispakket in te kunnen onderdompelen. Het is ook wel handig als je een snijplank bij je hebt, zout en peper en kruiden zoals verse munttakjes, dille of koriander. 

Controleer vooraf of je in het gebied waar je bent wel open vuur mag maken op dat moment van het jaar. Wil je liever geen open vuur op de grond maken dan kun je natuurlijk ook een houtskool bbq meenemen. 

 

 

Vis schoonmaken met je vlijmscherpe Herder zakmes

  • Begin met het schoonmaken van de vis: snijd de rug-, zij- en staartvin af met je vlijmscherpe Herder zakmes. Snijd dan de buik van de vis van staartvin tot kop open en trek de ingewanden eruit. Snijd indien nodig achtergebleven stukjes van de ingewanden los met een mes. Spoel de vis van binnen en van buiten goed met koud stromend water. 

Vis garen in gloeiende as, een oeroude methode

  • Maak een kampvuurtje of steek de barbecue aan. Zorg voor royaal hout of kooltjes zodat je voldoende as overhoudt. Neem de tijd en laat de vlammen overgaan in smeulende as. 
  • Vul in die tijd de schoongemaakte buikholte van de vis met takjes munt, dille of koriander en bestrooi van binnen en buiten met zout en peper.  
  • Leg de vis op 3 grote vellen inpakpapier van de slager of bakpapier en vouw dat goed strak om de vis heen. Leg 8 vellen krantenpapier op elkaar en leg daarop dat vispakket. Vouw alles weer stevig dicht zodat het pakket straks niet uit elkaar valt. 
  • Dompel het pakket in een bak drinkwater om het papier door en door nat te maken.  
  • Leg dan het vispakket in de gloeiend hete as en laat het 30 - 40 minuten garen (elke 10 minuten omdraaien). De baktijd is afhankelijk van de grootte van de vis en de temperatuur van het vuur. Controleer of de vis gaar is door een scherpe pen in het dikste deel van de rug te steken. Voel je geen weerstand dan is de vis gaar. 

 

Vispakket thuis in de oven bakken kan ook prima

  • Wil je de vis thuis in de oven bakken, verwarm die dan eerst voor op 200°C. De bereidingswijze is hetzelfde maar wikkel de vis in aluminiumfolie of bakpapier en leg het pakket op een bakplaat. Leg het vispakket in de oven en bak het 20 - 30 minuten. Controleer wel even of de vis gaar is. 
  • Haal het pakket uit de oven en laat je het even afkoelen.  Pak de vis uit en haal het vel eraf. Leg hem op een serveerschaal en dien op met citroenpartjes en knapperig platbrood en een lekker saus, bijvoorbeeld remoulade- of whisky cocktailsaus. 

Uiteraard kun je op deze manier ook vis bakken in je barbecue thuis of in een pizzaoven. Smul ervan samen!