We hebben geweldig nieuws te melden voor alle liefhebbers van een degelijk, stoer en superscherp zakmes. Herder heeft een nieuw zakmes gepresenteerd met de naam IBEX. Een goed zakmes is essentieel als je veel aan outdoor activiteiten doet. Het IBEX zakmes is heel doelgericht ontwikkeld juist voor die outdoor gebruiker. Zoals je gewend bent heeft Herder dit mes heel gedegen ontwikkeld op basis van hun grote ervaring als meester messenmakers.
De kwaliteit van een mes is in de outdoorsector van heel groot belang. Net als bij alle messen is bij dit IBEX zakmes grote waarde aan de keuze van hoogwaardige staalsoorten en een technisch volmaakte slijpbehandeling. De vaardige handen van de meester messenmakers uit Solingen monteren dit zakmes op beproefde ambachtelijke wijze om te voldoen aan de hoogste eisen. IBEX is een robuust en hoog kwalitatief zakmes en zoals op de foto’s te zien is ook van een flink formaat. Ideaal voor alle snijklussen buitenshuis. Met de sluitring is het mes veilig geborgd als je het opbergt of in de broekzak stopt.
Het IBEX zakmes is verkrijgbaar met een roestvrij lemmet met hardheid HRC 57 en met carbonstalen, niet roestvrij, lemmet met hardheid HRC 58-59.
Het lemmet van de IBEX is ontwikkeld op basis van een oude en beproefde vorm die Herder al in de 19e eeuw vervaardigde. De vorm doet voor de echte kenners denken aan een Sheepfoot lemmet, maar heeft een slankere punt. De rug van de IBEX is recht en buigt pas ver naar voren iets af richting de punt, wat de stabiliteit van het lemmet verbeterd. De snede loopt in een lichte boog, waardoor het lemmet ideaal is voor moeiteloos snijden en doorsnijden. Door de speciale wijze van slijpen, het handelsmerk van Herder, wordt een zeer grote scherpte bereikt.
Twee prachtige en speciaal behandelde houtsoorten worden gebruikt voor het robuuste en slipvaste handgreep van de IBEX. Je kunt kiezen tussen gerookt eiken en thermo beuken.
Gerookt eiken is door het behandelproces elastischer en beter bestand tegen weersinvloeden dan onbehandeld eiken. Gerookt eiken heeft ook een bijzondere uitstraling en is een heel goed en duurzaam alternatief voor ebbenhout.
Thermo beuken is thermisch gemodificeerd beukenhout. Het heeft een kunstmatig verouderingsproces ondergaan dat het hout weerbestendig maakt en resistent tegen micro-organismen, schimmels en insecten. Deze handgrepen hebben een chocoladebruine kleur en een karakteristieke, karamelachtige rokerige geur.
Zeg nou zelf, wat is nou leuker en lekkerder dan tijdens een dagje vissen ook zelf vis te bakken op een vuurtje. Samen smullen van zo’n supervers gebakken visje aan de waterkant. Met een goed en vlijmscherp Herder zakmes, zoals de IBEX, ben je altijd voorbereid op het bereiden van een vis op zo’n uniek moment.
Wat heb je nodig? Neem barbequebriketten mee, een aansteker en materiaal, bv spaantjes, om het vuur aan te maken. Een oude krant en slagerspapier of bakpapier. Een paar flessen water of een yerrycan met drinkwater en een bak om het vispakket in te kunnen onderdompelen. Het is ook wel handig als je een snijplank bij je hebt, zout en peper en kruiden zoals verse munttakjes, dille of koriander.
Controleer vooraf of je in het gebied waar je bent wel open vuur mag maken op dat moment van het jaar. Wil je liever geen open vuur op de grond maken dan kun je natuurlijk ook een houtskool bbq meenemen.
Uiteraard kun je op deze manier ook vis bakken in je barbecue thuis of in een pizzaoven. Smul ervan samen!
Elke tijd van het jaar heeft zijn eigen kenmerken. Als het ‘s avonds vroeg donker gaat worden in de herfst krijgt de avondmaaltijd een ander karakter. Het wordt gezelliger. Nou ja, niet dat het zomers niet gezellig is maar je begrijpt het wel. Koud en nat weer buiten, binnen de kachel aan, samen rond de tafel, het is gewoon anders dan in de warme zomer. Het avondeten is extra gezellig en zoals wij ervaren een belangrijk moment van de dag. Een moment van rust en aandacht voor elkaar.
Er worden heel wat typische wintergerechten gemaakt bij ons. De stamppot, in allerlei varianten, is een absolute favoriet van het hele gezin. Stamppot zuurkool, boerenkool, hutspot, eigengemaakte erwtensoep. Hier in de regio ook balkenbrij, bakbloedworst en kruutmoes voor de echte liefhebber. Stamppot gaat het worden vandaag met rode kool en appel. Dit keer niet gekookte kool maar we gaan het roerbakken. Het wordt straks weer even stil aan tafel als iedereen zit te genieten van zo’n voedzame maaltijd na een dag op school of werk.
Ons fijne Santokumes mag vandaag het snijwerk doen. Wij hebben de uitvoering met een RVS lemmet en dat bevalt heel goed. Makkelijk in onderhoud en als je het even wet aan een wetstaal voorafgaand aan de snijbeurt altijd superscherp. Het RVS van Herder is van hoge kwaliteit en heeft als voordeel dat er nooit vlekken op ontstaan door zuren uit fruit of groenten. Bovendien is het ook harder dan industrieel gemaakt RVS door een extra warmtebehandeling.
Eet smakelijk!
Het gebruik van de oven bij de bereiding van een maaltijd is de laatste jaren flink populair geworden. We zijn hier thuis ook gek op een lekkere mix van groenten, vlees of vis, die samen met andere smaakmakers garen in een ovenschaal. Al die heerlijke aroma’s komen in de oven bij elkaar. Voordeel van bereiding in de oven is over het algemeen ook dat je veel minder vet eet.
Vandaag kiezen we niet voor vlees of vis maar voor een vega plaattaart van smaakvolle herfstgroenten en het is de honing die al het lekkers bij elkaar brengt.
We hebben wel wat groenten te snijden vandaag zoals wortels en pastinaak. Daarvoor gebruiken we ons Robert Herder keukenmes, de Zena Rex dunschiller en voor het fijnere werk een Molenmesje. Als je je Robert Herder messen vlijmscherp wilt houden is een wetbeurt zo nu en dan echt aan te raden. Dat kost heel weinig tijd en het resultaat is fantastisch. Speciaal voor het extra harde carbonstalen lemmet heeft Herder een keramisch wetstaal ontwikkeld.
Aanzetstaal Keramisch 360 Korrel
Aanzetstaal Keramisch 1000 Korrel
Traditionele wetstalen zijn alleen geschikt voor RVS-messen. Het veel hardere keramisch wetstaal van Robert Herder kent twee varianten, het verschil zit hem in de korreldichtheid. De keramische aanzetstaal met korrel 360 is voor het mes dat al een poosje niet is gewet, de aanzetstaal met korrel 1000 is voor de dagelijkse wetbeurt. Voor een superresultaat gebruik je beide.
Aanzetstaal Keramisch Duo 360/1000 Korrel
Herder heeft de twee korrel dichtheden gecombineerd in één wetstaal. Dat is superhandig. Als je beide kanten gebruikt bij het wetten, dus eerst blauw en dan wit, is je mes echt superscherp. Als je dagelijks wet volstaat het gebruik van de witte kant. Bekijk ons onderstaande filmpje als je wilt weten hoe je een mes goed wet.
Eet smakelijk!
Het is weer de tijd van de asperge, ook wel het witte goud genoemd. In vele restaurants staat deze delicatesse normaal gesproken op het menu en de telers vinden goede afzet voor deze mooie groente. Alleen is dit jaar is alles anders: de restaurants zijn dicht, al zijn sommige restaurants nog open voor bezorgen en afhalen.
Dus omdat uit eten gaan er niet in zit, koken we thuis wat vaker extra lekker. Om beurten kiezen we een recept. Ook de kinderen kiezen en koken mee als dat kan, aangezien er verder toch niets te doen is hebben ook zij daar tijd genoeg voor.
We eten dit keer asperges die we altijd halen van de teler in onze regio. Natuurlijk kun je prima asperges kopen in de supermarkt, maar vers geoogst van de teler zijn ze toch echt het lekkerst. Bovendien proberen wij zoveel mogelijk lokale ondernemers te steunen en als het kan zo rechtstreeks mogelijk te kopen van de producent. Leve de boerderijwinkel! Een eerlijk product en een eerlijke marge voor de boer.
Asperges kun je geschild kopen, ook bij de teler. Maar ik heb ook vrienden met een moestuin die ze zelf telen en dan moet je ze ook zelf schillen. Een goede dunschiller is daarbij onmisbaar. Wij gebruiken onze Molen dunschiller van Herder. Ligt perfect in de hand en in een mum van tijd heb je je asperges mooi gelijkmatig geschild.
Bij het schillen van de asperges komt de Molen dunschiller heel goed van pas. Met zijn eenvoudige maar goed doordachte uitvoering – het beukenhouten heft en het vlijmscherpe snijblad – is de Molen dunschiller een topper in zijn soort. Hij ligt goed en stevig in de hand, zo schil je allerlei groenten en aardappelen zonder moeite mooi dun. Bovendien zit er een handige ontpitter aan het lemmet.
Deze dunschiller is ook verkrijgbaar in twee handige sets. Eén samen met het bekende Molen schilmesje en een kromme variant hiervan. De andere bestaat uit 3 Molen schilmesjes met deze dunschiller gratis! Zo kun je weer mooi een tijdje vooruit in de keuken.
We proberen dus om beurten een lekker recept uit en we dekken nu de tafel ook wat uitgebreider dan we normaal doen. Dan kom je erachter dat zoiets eigenlijk heel gezellig is. We zitten ook langer aan tafel, zelfs de kinderen, we drinken nog een glas en niemand heeft haast.
Het basisrecept met asperges, gekookte aardappels, een ei, ham en botersaus hebben we al vaker op tafel gehad. Daarom kiezen we vandaag voor de afwisseling een andere bereiding. Asperges kun je namelijk ook grillen en dat is erg lekker. Samen met gebakken aardappeltjes wordt het weer om te smullen.
Ingrediënten (voor 4 personen):
Bereiding:
Smakelijk eten!
Brood met boter. Het is heel eenvoudig en als je het zo leest een beetje saai, maar niets is minder waar! Want zeg nou zelf, een stukje stokbrood met roomboter of kruidenboter, dat sla je toch niet af? Wist je dat kruidenboter ook heel makkelijk zelf te maken is? Maak eens een kruidenboter met een ander smaakje dan die standaard in de supermarkt ligt!
Bij een gezellige avond met vrienden of familie horen lekkere drankjes en hapjes. Zoals stokbrood of andere broodvarianten in mooie hapklare stukjes op tafel met tapenade of kruidenboter. Dat valt altijd in de smaak. Ook onze kinderen zijn dol op kruidenboter. Als we zo nu en dan gaan gourmetten mag een stokbrood en kruidenboter niet ontbreken op tafel.
Voor wie eens wat wil variëren met kruidenboter hebben we hier een drie heerlijke varianten die je in een mum van tijd zelf maakt!
Om je nog verder op weg te helpen staan onderaan ook nog een paar tips voor de meest schikte messen om alles zonder moeite te kunnen snijden en smeren.
Gebruik altijd zachte roomboter. Haal de boter ruim van te voren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur komt. Zo kun je het een stuk beter mengen met de andere ingrediënten. Zet de kruidenboter nadat je het hebt gemaakt terug in de koelkast zodat de boter weer wat harder wordt van structuur. Haal het 20 minuten voor je het op tafel zet weer uit de koelkast zodat het prettig te smeren is.
Je kunt deze kruidenboters 3 dagen in de koelkast bewaren.
Benodigdheden:
Een heel simpele manier om een lekkere pesto kruidenboter te maken is door 1,5 eetlepel pesto, zout en peper te mengen met 125 gram zachte roomboter. Die pesto-boter is niet alleen lekker op brood! Braad er maar eens een stukje kipfilet in of voeg tijdens het bakken een schep toe. Heerlijk!
Pesto, leuk en lekker om zelf te maken
Benodigdheden:
Voordat je begint met de rest is het belangrijk om eerst de oven voor te verwarmen op 200°C.
Instructies:
Klaar om te genieten!
Kruidenboter met een mediterraanse twist is weer eens wat anders. Heerlijk om gewoon om op een broodje te smeren, maar ook lekker bij vlees- of visgerechten of om er mee te bakken!
Benodigdheden:
Rozemarijn en tijm
Meng de tijm, rozemarijn, zout en peper met de roomboter in een kom. Voeg ook de rasp van de citroenschil en het sap eraan toe. Ontzettend snel en ontzettend lekker!
Herder maakt een aantal ambachtelijke tafelmessen, zoals dit tafelmes met heft van mooi kersenhout. Het is niet gekarteld maar je kan er prima broodjes mee snijden.
Een ander uitstekend mes is het Herder tafelmes met kartels en POM kunststof heft (kan gewoon in de vaatwasser) of beukenhouten heft. Het snijdt alle soorten broodjes perfect en is ook veilig door kinderen te gebruiken.
We gaan vandaag een heerlijke glutenvrije broccolitaart maken. Niet kant en klaar uit een pakje maar helemaal zelf gemaakt. Omdat één van de gasten vandaag glutenvrij moet eten maken we om te beginnen het deeg natuurlijk glutenvrij en uiteraard de vulling ook.
Als je glutenvrij eten gaat bereiden is een schone keuken erg belangrijk omdat overal onzichtbare resten van de gluten uit tarwe kunnen zitten. Dus het werkblad, de snijplanken, pannen en dergelijke maar ook de messen en andere hulpmiddelen, zorg dat ze echt goed schoon zijn.
De glutenvrije ingrediënten voor dit recept zijn in de supermarkt te vinden in het speciale glutenvrije vak.
Meng alle ingrediënten en kneed het met koele handen goed door. Laat vervolgens het deeg afgedekt 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200°C, onder-bovenwarmte.
Het fijn snijden van uien en knoflook en in kleine roosjes snijden van de broccoli gaat handig en snel met het Herder schilmesje, zowel verkrijgbaar in Carbonstaal en RVS.
Wist je dat Herder ook een groot keukenmes heeft? Van vlijmscherp carbonstaal net als het beroemde schilmesje. Dit grote keukenmes snijdt alle groenten maar is ook erg geschikt voor het snijden van taart. Zeker een hartige taart wil je graag mooi strak aansnijden. Dat lukt zonder moeite met dit keukenmes.
Bak de taart 40 minuten af in het midden van de oven. Stel de temperatuur na 10 minuten bij naar 180°C.
Laat de glutenvrije broccolitaart na het bakken even 5 minuten afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.
Snijd de taart in mooie strakke punten met het grote keukenmes van Herder. Dat mes is superhandig in de keuken. Voor het snijden van alle soorten groenten maar dus ook voor taart. Eet smakelijk!
Inmiddels zijn we de feestmaand december alweer ruim voorbij. De start van een nieuw jaar staat voor veel mensen in het teken van de goede voornemens. Daarbij staat gezondheid dan vaak in het middelpunt.
Bewust bezig zijn met wat je eet en drinkt is goed voor je lichaam en je brein, zei ik eens tegen mijn puberzoon. Fout natuurlijk, want die populaire hap bij de overbekende fastfoodketen eet hij altijd heel bewust, was zijn gevatte antwoord…
Maar gezond leven hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Gewone Hollandse groenten passen heel goed bij een gezonde leefstijl.
Gezond en lekker eten is bij ons altijd de uitdaging. De keuze aan groenten, fruit, vlees, vis en vegetarische producten is zo groot dat het ook niet moeilijk is.
Gevarieerde groenten, lekker en gezond!
Vandaag gaan we lekker, gezond en makkelijk koken met smaken uit de Indische keuken. We wokken kalkoenfilet en sperzieboontjes met een boemboe sajoer boontjes. Sajoer is een zoete en licht pittige met pinda. Je hoeft niet speciaal voor ingrediënten naar de toko want deze boemboe haal ik gewoon in de supermarkt.
En weet je wat ook om te smullen is? Vervang de boontjes door spruitjes en de pinda’s door pijnboompitjes. Zalig!
We snijden de groenten vandaag met ons scherpe Molenmesje. Het carbonstalen lemmet is weergaloos. Daarmee punt je snel de boontjes en ook het snijden van de andere groenten gaat zonder enige moeite. Wist je dat deze ambachtelijk gemaakte Molenmesjes ook verkrijgbaar zijn in RVS?
Sperziebonen kun je op 1001 manieren bereiden
Smakelijk eten!