• Dalipassage 2
 • 7811DB EMMEN
 • Klantenservice: 0591-547631
 • Op dinsdag t/m zaterdag voor 17:00 besteld, nog dezelfde dag verzonden
 • In Nederland vanaf 75 euro gratis verzending

Rodekool roerbak stamppot

10 november 2020

Elke tijd van het jaar heeft zijn eigen kenmerken. Als het ‘s avonds vroeg donker gaat worden in de herfst krijgt de avondmaaltijd een ander karakter. Het wordt gezelliger. Nou ja, niet dat het zomers niet gezellig is maar je begrijpt het wel. Koud en nat weer buiten, binnen de kachel aan, samen rond de tafel, het is gewoon anders dan in de warme zomer. Het avondeten is extra gezellig en zoals wij ervaren een belangrijk moment van de dag. Een moment van rust en aandacht voor elkaar.


Winterse gezelligheid aan tafel

Er worden heel wat typische wintergerechten gemaakt bij ons. De stamppot, in allerlei varianten, is een absolute favoriet van het hele gezin. Stamppot zuurkool, boerenkool, hutspot, eigengemaakte erwtensoep. Hier in de regio ook balkenbrij, bakbloedworst en kruutmoes voor de echte liefhebber. Stamppot gaat het worden vandaag met rode kool en appel. Dit keer niet gekookte kool maar we gaan het roerbakken. Het wordt straks weer even stil aan tafel als iedereen zit te genieten van zo’n voedzame maaltijd na een dag op school of werk.Voor 4 personen heb je nodig:

 • 1 kg kruimige aardappelen
 • 5 el traditionele olijfolie
 • 3 Elstar appels (of andere appel)
 • 1 rode kool
 • 8 varkenworstjes (chipolata's)
 • 50 ml rode wijn
 • 100 ml rundvleesbouillon van tablet
 • 50 ml halfvolle melk (warm)
 • 3 el vloeibare honing


Santokumes met RVS lemmet

Ons fijne Santokumes mag vandaag het snijwerk doen. Wij hebben de uitvoering met een RVS lemmet en dat bevalt heel goed. Makkelijk in onderhoud en als je het even wet aan een wetstaal voorafgaand aan de snijbeurt altijd superscherp. Het RVS van Herder is van hoge kwaliteit en heeft als voordeel dat er nooit vlekken op ontstaan door zuren uit fruit of groenten. Bovendien is het ook harder dan industrieel gemaakt RVS door een extra warmtebehandeling.


Koksmes Santoku Herder RVS


Aan de slag:

 1. Schil de aardappelen met een goede dunschiller zoals de Zena Rex. Kook de aardappelen in water met wat zout in 20 min. gaar. Gebruik niet teveel water anders worden ze erg papperig.
 2. Snijd dan met je Santokumes van de rode kool ong. 500 gram in mooie gelijke dunne stukken. Was het en laat het uitlekken.
 3. Maak 100 ml bouillon aan van een tablet met heet water. Een hele tablet is voldoende voor een halve liter bouillon, dus een stukje van zo’n tablet oplossen is al voldoende.
 4. Snijd de appels in mooie gelijke dobbelsteentjes.
 5. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak op flink vuur al omscheppend de appelblokjes goudbruin. Schep dan de blokjes uit de pan en breng ze op smaak met peper en eventueel wat zout.
 6. Verhit nog een eetlepel olie in dezelfde pan en roerbak op hoog vuur de rodekool 2-3 min. tot deze begint te geuren. Weersta de verleiding om het langer te roerbakken. Juist het knapperige van de kool moet je behouden.
 7. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de chipolataworstjes op middelhoog vuur in 2-3 min. rondom bruin.
 8. Schenk dan de wijn en bouillon bij de worstjes en laat ze 5-7 min. op laag vuur garen. Schep ze daarna uit de pan.
 9. Breng de rodewijnjus op smaak met peper en eventueel zout.
 10. Stamp de aardappelen met de warme melk en honing tot een gladde en romige puree. Breng het op smaak met peper en eventueel zout.
 11. Schep met grove slagen eerst de rodekool en daarna de appelblokjes door de puree.
 12. Serveer de stamppot met de chipolata's en de rodewijnjus.


Eet smakelijk!